Filtriranje proizvoda
Izbornik

Održivi traper za održivi planet

Početna Jeans Expert Održivi traper za održivi planet

Čak 40% odjeće koju čovjek posjeduje u ormaru ne nosi na dnevnoj razini. Nakon naglog pada cijene odjeće, od 1996. količina odjevnih predmeta kupljenih samo u EU-u povećala se za 40 posto po osobi, što je smanjilo životni vijek odjeće. Europljani godišnje troše gotovo 26 kg i bacaju oko 11 kg tekstila. Posljedice brze fashion industrije zadaju velik udarac na okoliš, zbog čega dolazi vrijeme održive mode i mijenjanja kupovnih navika.

U Europi 92 zastupamo brendove koji dugi niz godina razvojem novih tehnologija, uvođenjem održivih materijala i noviteta u proizvodnju smanjuju svoj utjecaj na okoliš i proizvode održivu modu, odupirući se trendu proizvodnje i kupovanja jeftine odjeće. Odjeće koju u konačnici brzo bacamo i zamjenjujemo novom, ne razmišljajući pritom koliku štetu činimo našem planetu.

Naši brendovi stvaraju odjeću i traper koji će izdržati test vremena, a njihov pogled samim time je uvijek usmjeren prema budućnosti. Kao zagovornike održivosti – ambicije naših brendova su sve hrabrije i značajnije za naš okoliš. Suočeni s učinkom industrije odjeće na planet uvijek streme k napretku u procesima proizvodnje odjeće i smanjenju utjecaja na okoliš.

SUOČAVANJE S KLIMATSKIM PROMJENAMA

Ne može se poreći da modna industrija igra ulogu u današnjoj klimatskoj krizi. Ključno je da svi kontinuirano usvajamo nove prakse koje manje opterećuju planet, od smanjenja potrošnje energije, smanjenja emisija i otpada do pametnijeg i odgovornijeg pristupa korištenju i očuvanju vode. Naši brendovi se izravno bave ovim problemima i dijele svoje inovacije s cijelom industrijom.

Foto: Levi's

UPOTREBA MANJE KOLIČINE VODE

Korištenje manjih količina vode, jednog od najbitnijih resursa našeg planeta, jedna je od najvažnijih inovacija u proizvodnji trapera. Levi's je još 2011. predstavio Water<Less tehnologiju, njihovu glavnu inicijativu za maksimiziranje učinkovitosti vode. Samo od 2020. godine su kumulativno uštedjeli gotovo 13 milijardi litara vode. I Salsa jeans koristi Betterwash proces pranja za traperice koji omogućuje korištenje prosječno 58% manje vode. 2019. godine brend Lee je proslavio više od milijarde litara vode ušteđene tijekom procesa završne obrade trapera. Lansirao je svoj poznati Indigood™ Denim, prepoznatljivu kolekciju trapera koja eliminira vodu iz procesa bojenja trapera. Pepe jeans koristi WiserWash tehnologiju koja umjesto 16 litara troši samo jednu čašu vode za proizvodnju jednog para traperica!

 

Foto: Levi's

 

KOJIM TEHNIKAMA U PROIZVODNJI TRAPERA  ŠTEDIMO VODU I ČUVAMO OKOLIŠ?

 • LASER - Učinkovita i održiva, laserska tehnologija ne koristi vodu i pruža savršenu završnu obradu bez promjene autentičnog izgleda traperica.
 • PRANJE OZONOM - Ozonsko pranje koristi električnu energiju i kisik kako bi zamijenilo mnoge kemijske proizvode koji se inače koriste u tradicionalnom procesu pranja. Ova tehnika ne koristi vodu.
 • CRYSTAL CLEAR - Održiva tehnika bojanja bez soli koja smanjuje potrošnju vode i otpad.
 • E-FLOW - Tehnologija E-Flow uključuje prskanje proizvoda, čime se značajno smanjuje upotreba kemikalija, vode i energije.

 

Salsa jeans - obrada traperica ozonomo i laserom, Europa 92

Foto: Salsa jeans - završna obrada traperica ozonom i laserom

 

KORIŠTENJE PRIHVATLJIVIJIH MATERIJALA

Od 2020. godine 83% Levi's pamuka dolazi iz održivijih izvora, uključujući Better cotton (BCI) pamuk, organski pamuk i reciklirani pamuk. I Mustang se, kao i ostali naši brendovi, pridružio Better Cotton incijativi u prosincu 2020. godine, najvećem svjetskom programu održivosti pamuka. Cilj mu je podržati zajednice pamuka uz zaštitu i obnovu okoliša. Better Cotton obučava poljoprivrednike diljem svijeta održivijim poljoprivrednim praksama. To uključuje održavanje kvalitete tla, smanjenje potrošnje vode i upotrebe štetnih kemikalija. Nizozemski brend Scotch & Soda se obvezao da će zamijeniti sav konvencionalni pamuk organskim, recikliranim pamučnim vlaknima iz pretvorbe ili regenerativne poljoprivrede do 2025. godine. Za njihove jakne postoji dodatni kriterij po kojem je glavno punjenje ili glavna podstava također izrađena od 100% odgovornog vlakna. Uzmimo za primjer i Salsa jeans brend koji nastoji koristiti što veću količinu recikliranih sirovina, tako da je 100% najlonskih dodataka u torbicama u kolekciji proljeće/ljeto 22' izrađeno od reciklirane plastike i 100% punjenja zimskih jakni u kolekciji jesen/zima 22/23' od reciklirane plastike (REPREVE).

 

Foto: Wrangler - održiva polja pamuka
Foto: Wrangler - održiva polja pamukaSvi naši brendovi kontinuirano istražuju mogućnosti koje nude alternativna vlakna. Primjer je konoplja koja u usporedbi s pamukom raste brže, koristi manje vode i za sobom ostavlja čišća, toplija tla. Konačan cilj je odgovorno korištenje sirovina, kao i povećanje korištenja održivih materijala:

NEKI OD ODRŽIVIH VLAKANA KOJE NAŠI BRENDOVI KORISTE U PROIZVODNJI:

 • ORGANSKI PAMUK – alternativa konvencionalnom pamuku, uzgojenom iz ne-GMO sjemena i proizvedenom na zemljištu bez pesticida i sintetičkih gnojiva. Potrebno mu je znatno manje vode za rast od konvencionalnog pamuka i uzgaja se uz korištenje plodoreda, što smanjuje pritisak na lokalne izvore vode i promiče zdravlje tla.
 • RECIKLIRANI PAMUK – alternativa konvencionalnom pamuku, nova vlakna se proizvode recikliranjem otpadaka pamučne tkanine iz tekstilne industrije ili neželjenih odjevnih predmeta. Korištenjem recikliranog izvora produljuje se životni vijek početnih vlakana i smanjuje potražnja za novim izvornim vlaknima. 
 • KONOPLJA - prozračna, izdržljiva i ugodna na dodir. Njena vlakna nisu štetna za prirodu i zdravlje, jer tkanina  od konoplje nije toksična već biorazgradiva i može se reciklirati. Za rast ne traži otrovne pesticide i herbicide, što znači da nije štetna za okoliš i još važnije, za naše zdravlje.
 • TENCEL LYOCELL - Nizak utjecaj na okoliš, biorazgradiv, proizveden od obnovljive sirovine drva.
 • TENCEL REFIBRA - Tehnologija koja reciklira ostatke pamuka koji bi inače otišli u otpad, zatim ih miješa s drvenom pulpom kako bi se stvorila nova TENCEL vlakna.
 • TENCEL MODAL - Modalna vlakna marke TENCEL™ alternativa su konvencionalnim modalnim vlaknima. To su meka tekstilna vlakna na bazi drva koja se ekstrahiraju iz prirodno uzgojenog bukovog drva iz održivih izvora korištenjem ekološki odgovornog procesa od celuloze do vlakna.
 • ECOVERO Viskoza - Dolazeći iz certificiranih obnovljivih izvora drva, ovo vlakno osigurava čišću i odgovorniju proizvodnju.
 • REPREVE - Vlakno napravljeno od plastičnih boca. Ovu vrstu poliestera naši brendovi koriste u jaknama na mnogo načina: za punjenje, za podstavu ili čak kao glavnu tkaninu.
 • RECIKLIRANI POLIESTER - Alternativa konvencionalnom poliesteru. Napravljen je recikliranjem postojećih resursa, poput recikliranih plastičnih boca, poliesterskog otpada i odjeće. Reciklirani poliester koristi materijale koji bi inače bili bačeni, smanjujući potrebu za stvaranjem novih netaknutih vlakana. 
 • SORONA - Ova vlakna izvorno potječu iz šećera ekstrahiranog iz usjeva, a zatim se dodaju sastojcima biljnog podrijetla kako bi se stvorio polimer s malim utjecajem na okoliš. Mnoge jakne punjene su ovom vrstom materijala.
 • 3M - 3M Thinsulate Insulation tehnologija koristi se za punjenje kaputa. Vlakna su izrađena od recikliranog sadržaja, uključujući vlakna izrađena od recikliranih plastičnih boca.

Foto: Pepe jeans

 

PROMJENA POTROŠAČKIH NAVIKA

Odjeća, obuća i drugi tekstilni proizvodi doprinose onečišćenju voda, emisijama stakleničkih plinova i gomilanju otpada na odlagalištima. Brza moda, tj. stalna proizvodnja novih odjevnih predmeta po vrlo niskim cijenama, dovela je do velikog povećanja količine odjeće koja se proizvodi i baca. Kako bismo ovo spriječili moramo biti posvećeni stvaranju kvalitetne i održive odjeće. Jer kada kupujemo bolje, možemo nositi dulje što u konačnici znači manje otpada. Levi's je 2021. pokrenuo kampanju „Kupuj bolje, nosi duže“ koja potiče donošenje svjesnijih odluka o kupnji.

Dizajniranje odjeće za cirkularnost znači korištenje reciklirajućih i obnovljivih materijala koji se mogu ponovno izraditi te ograničava korištenje resursa u procesu proizvodnje. Važno je da i kao proizvođači i kao potrošači stremimo k boljim navikama, kupujemo kvalitetnu i ekološki održivu odjeću koja će trajati dulje i koju ćemo nositi dulje. A još jedan važan korak je da svoju odjeću ne bacamo nego ju poklonimo dalje ili recikliramo. I ono što uvijek savjetujemo kod održavanja trapera, a što pomaže i našoj planeti je, perite ga rjeđe, koristite hladno pranje i manje deterdženata, i sušite ga na zraku. Osim što će vaši omiljeni odjevni predmeti trajati dulje, čuvat ćete i naš okoliš.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ENERGETSKI UČINKOVITE TVORNICE

U očuvanju okoliša potrebno je biti i energetski učinkovitiji. Modernizacija proizvodnje topline, smanjenje upotrebe prirodnog plina, odabir LED rasvjete i ažuriranje HVAC sustava dokazuju da male promjene mogu imati veliki učinak. Kako bi postigli ugljičnu neutralnost, naši brendovi nastoje postati energetski učinkovitiji korištenjem učinkovitije opreme. Mnogi od njih koriste obnovljive izvore energije. Za primjer, Lee je dosegao oznaku bez otpada za sve distribucijske centre u svojem vlasništvu u Sjevernoj Americi. To znači da će najmanje 95% otpada iz tih postrojenja biti preusmjereno na odlagališta s recikliranjem, kompostiranjem i ponovnom uporabom. I napredak u tehnologiji virtualnog dizajna smanjio je broj generiranih fizičkih prototipova, a samim time i količinu potrošene vode, emisiju ugljika i nepotrebnog otpada.

Foto: Wrangler jeans
Foto: Wrangler jeans

REDIZAJN TRAPERICA

Mnogi brendovi pridružili su se projektu "The Jeans Redesign" Zaklade Ellen MacArthur, koji potiče prelazak na kružno gospodarstvo, odgovornije materijale i metode. Ova inicijativa mijenja pristup dizajnu te tako naši brendovi razvijaju visokokvalitetnu odjeću koja je manje štetna za planet, naše zajednice i ljude koji izrađuju ove proizvode. Kako bi riješila problem utjecaja na okoliš i Europska Unija želi ubrzati prelazak na kružno gospodarstvo. Europska komisija predstavila je u ožujku 2022. novu strategiju za borbu protiv brze mode, poticanje inovacija u sektoru za izradu tekstila koji će biti trajniji, popravljiviji, te će se moći reciklirati.

Cilj naših brendova je stvaranje boljih proizvoda koji zadovoljavaju sve veću potražnju potrošača za visokokvalitetnom odjećom koja dobro izgleda i pristaje te podržava naše vrijednosti društvenog i ekološkog utjecaja.

Komentari (0)

Vaša ocjena

Vaš email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Odaberite državu iz koje kupujete